Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
\(\begin{cases}3x+2y=2\\ 5x+4y=6 \end{cases}\)
Odpowiedź:
(-2,4)
Metoda przeciwnych współczynników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Metoda przeciwnych współczynników
\(\begin{cases} 3x+2y=2/ \cdot (-2)\\ 5x+4y=6\end{cases}\)
\(\begin{cases} -6x-4y=-4\\ 5x+4y=6\end{cases}/+\)
\(\begin{cases} x=-2\\ 5\cdot (-2)+4y=6\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=-2\\ y=4\end{cases}\)
\(odp.(-2;4)\)
\(\begin{cases} -6x-4y=-4\\ 5x+4y=6\end{cases}/+\)
\(\begin{cases} x=-2\\ 5\cdot (-2)+4y=6\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=-2\\ y=4\end{cases}\)
\(odp.(-2;4)\)