układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lilo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 wrz 2009, 20:24

układ równań

Post autor: Lilo »

\(\{a^2+b^2=13^2\\a+b=17\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\{a^2+b^2=169\\a=17-b\)
\(\{(17-b)^2+b^2=169\\a=17-b\)
\(\{2b^2 - 34b + 120=0\\a=17-b\)

rozwiązujesz rówanie kwadratowe, a potem obliczasz a
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ