Rozwiąż nierówności i zilustruj zbiór jej rozwiązań na osi liczbowej .
a)0,1-0,5x<0,2+0,3x
b)\(\frac{4x-3}{3}\)-\(\frac{x+1}{2}\) \(\ge\) \(\frac{1}{6}\)
odpowiedzi:
a)x>-\(\frac{1}{8}\)
b)x\(\ge\)2
Ilustracja układu na osi liczbowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1057
- Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
- Lokalizacja: Łowicz
- Podziękowania: 609 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Ilustracja układu na osi liczbowej
b)\(\frac{8x-6}{6} \cdot \frac{3x+3}{6} \ge \frac{1}{6} // \cdot 6\)
\((8x-6)(3x+3) \ge 1\)
\(24x^{2}+6x-18 \ge 1\)
\(24x^{2}+6x-19 \ge 0\)
\(\Delta =36-4 \cdot 24 \cdot (-19)< 0\)
\((8x-6)(3x+3) \ge 1\)
\(24x^{2}+6x-18 \ge 1\)
\(24x^{2}+6x-19 \ge 0\)
\(\Delta =36-4 \cdot 24 \cdot (-19)< 0\)