Nierówności stopnia pierwszego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Nierówności stopnia pierwszego

Post autor: Do96rotka »

Określ ,czy nierówność spełnia każda liczba ,czy nie spełnia jej żadna liczba :
a)2(x-3)+4>2x-4
b) \(\frac{2-3x}{3}\)>1-x
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Nierówności stopnia pierwszego

Post autor: heja »

a)\(2x-6+4>2x-4\)
\(2x-2x>-4+2\)
\(0>-2 \to\) nierówność spełnia każda liczba
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Nierówności stopnia pierwszego

Post autor: heja »

b)\(\frac{2}{3}-x>-x\)
\(-x+x>1- \frac{2}{3}\)
\(0> \frac{1}{3} \to\) nie spełnia żadna liczba
ODPOWIEDZ