uzasadnij, że w układzie równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
uzasadnij, że w układzie równań
Uzasadnij, że jeżeli w układzie równań\(\begin{cases}ax+by=c\\ dx+ey=f \end{cases}\) zachodzą odpowiednio równania a+b=c i d+e=f, to para liczb (1,1) jest rozwiązaniem układu
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podstaw po prawej stronie za c i za f podane sumy.
Oblicz wyznacznik główny i wyznaczniki dla x oraz dla y.
Otrzymasz te same wyrażenia.
\(\frac{W_x}{W}=1\;\;\;i\;\;\;\frac{W_y}{W}=1\)
To kończy dowód,że para (1;1) jest rozwiązaniem układu.
Układ ma postać:
\(\{ax+by=a+b\\dx+ey=d+e\)
\(W= \begin{vmatrix} a&b\\d&e\end{vmatrix}=ae-bd\)
\(W_x= \begin{vmatrix} a+b&b\\d+e&e\end{vmatrix}=ae+be-bd-be=ae-bd\)
\(W_y= \begin{vmatrix} a&a+b\\d&d+e\end{vmatrix}=ad+ae-ad-bd =ae-bd\)
\(x= \frac{W_x}{W_y}=1\;\;\;i\;\;\;\;\;\;y= \frac{W_y}{W}=1\;\;\;\;gdy\;\;\;\;W \neq 0\)
Oblicz wyznacznik główny i wyznaczniki dla x oraz dla y.
Otrzymasz te same wyrażenia.
\(\frac{W_x}{W}=1\;\;\;i\;\;\;\frac{W_y}{W}=1\)
To kończy dowód,że para (1;1) jest rozwiązaniem układu.
Układ ma postać:
\(\{ax+by=a+b\\dx+ey=d+e\)
\(W= \begin{vmatrix} a&b\\d&e\end{vmatrix}=ae-bd\)
\(W_x= \begin{vmatrix} a+b&b\\d+e&e\end{vmatrix}=ae+be-bd-be=ae-bd\)
\(W_y= \begin{vmatrix} a&a+b\\d&d+e\end{vmatrix}=ad+ae-ad-bd =ae-bd\)
\(x= \frac{W_x}{W_y}=1\;\;\;i\;\;\;\;\;\;y= \frac{W_y}{W}=1\;\;\;\;gdy\;\;\;\;W \neq 0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.