Wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: Do96rotka »

Uzasadnij ,że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych nieparzystych jest podzielna przez 8.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\((2n+1)^2-(2n-1)^2=(2n+1+2n-1)(2n+1-2n+1)= 4n \cdot 2=8n\)
ODPOWIEDZ