Proszę o pomoc, w tych przykładach, ponieważ wychodzą mi jakieś dziwne wyniki nie takie jak w odpowiedziach ;]
(2y-3)^2-(3y-2) (3y+2)=
(5y+1) (1-5y)-(1+5y)^2=
(x^2-3)^2+(3+x^2)^2-(x^2-1)^2=
(x^2-2) (x^2+2) - (4-x^2) (x^2-1)=
^-potęga ;]] Proszę o szybką odpowiedź
Uprość wyrażenia ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\((2y-3)^2-(3y-2)(3y+2)=4y^2-12y+9-(9y^2-4)=4y^2-12y+9-9y^2+4=-5y^2-12y+13\)
\((5y+1)(1-5y)-(1+5y)^2=-(5y+1)(5y-1)-(1+10y+25y^2)=-25y^2+1-1-10y-25y^2=\\ =-50y^2-10y\)
\((x^2-3)^2+(3+x^2)^2-(x^2-1)^2=x^4-6x^2+9+9+6x^2+x^4-x^4+2x^2-1=x^4+2x^2+17\)
\((x^2-2)(x^2+2)-(4-x^2)(x^2-1)=x^4-4-(4x^2-4-x^4+x^2)=x^4-4-4x^2+4+x^4-x^2=\\ 2x^4-5x^2\)
\((5y+1)(1-5y)-(1+5y)^2=-(5y+1)(5y-1)-(1+10y+25y^2)=-25y^2+1-1-10y-25y^2=\\ =-50y^2-10y\)
\((x^2-3)^2+(3+x^2)^2-(x^2-1)^2=x^4-6x^2+9+9+6x^2+x^4-x^4+2x^2-1=x^4+2x^2+17\)
\((x^2-2)(x^2+2)-(4-x^2)(x^2-1)=x^4-4-(4x^2-4-x^4+x^2)=x^4-4-4x^2+4+x^4-x^2=\\ 2x^4-5x^2\)