Uprość wyrażenia ...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michalSTW
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2009, 19:57

Uprość wyrażenia ...

Post autor: michalSTW » 17 wrz 2009, 16:32

Proszę o pomoc, w tych przykładach, ponieważ wychodzą mi jakieś dziwne wyniki nie takie jak w odpowiedziach ;]

(2y-3)^2-(3y-2) (3y+2)=
(5y+1) (1-5y)-(1+5y)^2=
(x^2-3)^2+(3+x^2)^2-(x^2-1)^2=
(x^2-2) (x^2+2) - (4-x^2) (x^2-1)=

^-potęga ;]] Proszę o szybką odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3724
Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1297 razy
Płeć:

Post autor: domino21 » 17 wrz 2009, 16:53

\((2y-3)^2-(3y-2)(3y+2)=4y^2-12y+9-(9y^2-4)=4y^2-12y+9-9y^2+4=-5y^2-12y+13\)

\((5y+1)(1-5y)-(1+5y)^2=-(5y+1)(5y-1)-(1+10y+25y^2)=-25y^2+1-1-10y-25y^2=\\ =-50y^2-10y\)

\((x^2-3)^2+(3+x^2)^2-(x^2-1)^2=x^4-6x^2+9+9+6x^2+x^4-x^4+2x^2-1=x^4+2x^2+17\)

\((x^2-2)(x^2+2)-(4-x^2)(x^2-1)=x^4-4-(4x^2-4-x^4+x^2)=x^4-4-4x^2+4+x^4-x^2=\\ 2x^4-5x^2\)

michalSTW
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2009, 19:57

Post autor: michalSTW » 17 wrz 2009, 17:03

skąd się wzięło -12y ? w pierwszym przykładzi i to (9y^2-4) ? bo nie rozumiem
w 2 przykładzie -(1+10y+25y^2) ???
w 3 rzykładzie -6x^2 ???

Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3724
Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1297 razy
Płeć:

Post autor: domino21 » 17 wrz 2009, 17:08

ze wzorów skróconego mnożenia:

\((a+b)^2=a^2+2ab+b^2
(a-b)^2=a^2-2ab+b^2
(a-b)(a+b)=a^2-b^2\)

michalSTW
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2009, 19:57

Post autor: michalSTW » 17 wrz 2009, 17:20

a w przykładzie 3 skąd się bierze to -6x^2 ???? i + r^4-r^4+2x^2-1 ???
i cały przykład 4 bo zupełnie nie wiem o co w nim wchodzi...