x należy do przedziału
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: x należy do przedziału
\(|2x-4|+|x+3|+|x|=-2x+7\)
\(D_1=(- \infty ,-3)\)
\(D_2=<-3,0)\)
\(D_3=<0,2)\)
\(D_4=<2,+ \infty )\)
1)\(D_1=(- \infty ,-3)\)
\(-2x+4-x-3-x=-2x+7\)
\(-2x=6\)
\(x=-3 \notin D_1\)
2) \(D_2=<-3,0)\)
\(-2x+4+x+3-x=-2x+7\)
\(7=7\) zatem całe \(D_2\) jest rozwiązaniem.
3)\(D_3=<0,2)\)
\(-2x+4+x+3+x=-2x+7\)
\(2x=0\)
\(x=0 \in D_3\)
4) \(D_4=<2,+ \infty )\)
\(2x-4+x+3+x=-2x+7\)
\(6x=8\)
\(x= \frac{4}{3} \notin D_4\)
zatem rozwiązanie: \(x \in <-3,0>\)
\(D_1=(- \infty ,-3)\)
\(D_2=<-3,0)\)
\(D_3=<0,2)\)
\(D_4=<2,+ \infty )\)
1)\(D_1=(- \infty ,-3)\)
\(-2x+4-x-3-x=-2x+7\)
\(-2x=6\)
\(x=-3 \notin D_1\)
2) \(D_2=<-3,0)\)
\(-2x+4+x+3-x=-2x+7\)
\(7=7\) zatem całe \(D_2\) jest rozwiązaniem.
3)\(D_3=<0,2)\)
\(-2x+4+x+3+x=-2x+7\)
\(2x=0\)
\(x=0 \in D_3\)
4) \(D_4=<2,+ \infty )\)
\(2x-4+x+3+x=-2x+7\)
\(6x=8\)
\(x= \frac{4}{3} \notin D_4\)
zatem rozwiązanie: \(x \in <-3,0>\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)