Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakubski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 lut 2012, 10:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Nierówność

Post autor: jakubski »

\(2+\frac {3x} {5} \le 2x-\frac {1} {2}\)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2013, 02:35 przez jakubski, łącznie zmieniany 12 razy.
Powód: Poprawa nazwy tematu
jakubski
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 lut 2012, 10:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: jakubski »

jakubski pisze:2+\(\frac {3x} {5}\) mniejsze/równe 2x-\(\frac {1} {2}\)

wynik x wieksze/rowne \(\frac {25} {11}\)
czy dobrze?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Powinno wyjść

\(x \ge \frac{25}{14}\)


PS
bierz w jeden tex cały zapis, a nie pojedyncze znaki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ