Rozwiąż równania i wykonaj sprawdzenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
juti
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 01 wrz 2010, 17:17
Podziękowania: 54 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiąż równania i wykonaj sprawdzenia

Post autor: juti »

16. \(3(x+2)+3=4\)
17. \(4(x+1)=-6\)
18. \(0,1-0,2(x-6)=0,8(x+ \frac{1}{2})-0,3\)
19. \(0,3-0,2(x-5)=0,8(x+ \frac{1}{2})-0,1\)
20. \(4(2-3x)+10x=12\)
proszę o pomoc potrzebne na jutro!!!!!!!! :|
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(16)\\
3x+6+3=4\\3x+9=4\\3x=-5\\x=-\frac{5}{3}\\
17)\\4x+4=-6\\
4x=-10\\
x=-2,5\\
18)\\
0,1-0,2x+1,2=0,8x+0,4-0,3\\
-1x=-1,2\\
x=1,2\\
19)\\
0,3-0,2x+1=0,8x+0,4-0,1\\
-1x=-1\\
x=1\\
20)\\
8-12x+10x=12\\
-2x=4\\
x=-2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ