11. \(\frac{1}{3}(x+6)=4\)
12. \(1-3x=5x-7\)
13. \(0,3-0,4x=0,8-0,3x\)
14. \(\frac{3}{4}x-0,4x=8 \frac{1}{2}x\)
15. \(5-2(a-3)=17\)
proszę o pomoc potrzebne na jutro!!!!!!!!!!
Rozwiąż równania i wykonaj sprawdzenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
11)
\(\frac{1}{3}x+2=4\\
\frac{1}{3}x=2\;/\cdot 3\\
x=6\\
SPR.
L=\frac{1}{3}\cdot (6+6)=\frac{1}{3}\cdot 12=4\\
P=4\\
L=P\)
12)
\(1-3x=5x-7\\
-8x=-8\\
x=1\)
13)
\(0,3-0,4x=0,8-0,3x\\
-0,4x+0,3x=0,8-0,3\\
-0,1x=0,5\\
x=-5\)
14)
\(x=0\)
15)
\(5-2a+6=17\\
-2a=6\\
a=-3\)
Sprawdzenie zrobisz łatwo .
Podstaw otrzymane rozwiązanie za niewiadomą i oblicz lewą stronę.
Oblicz prawą stronę.
Powinno Ci wyjść to samo,czyli L=P.
\(\frac{1}{3}x+2=4\\
\frac{1}{3}x=2\;/\cdot 3\\
x=6\\
SPR.
L=\frac{1}{3}\cdot (6+6)=\frac{1}{3}\cdot 12=4\\
P=4\\
L=P\)
12)
\(1-3x=5x-7\\
-8x=-8\\
x=1\)
13)
\(0,3-0,4x=0,8-0,3x\\
-0,4x+0,3x=0,8-0,3\\
-0,1x=0,5\\
x=-5\)
14)
\(x=0\)
15)
\(5-2a+6=17\\
-2a=6\\
a=-3\)
Sprawdzenie zrobisz łatwo .
Podstaw otrzymane rozwiązanie za niewiadomą i oblicz lewą stronę.
Oblicz prawą stronę.
Powinno Ci wyjść to samo,czyli L=P.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.