Rozwiąż równanie sześcienne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
filozof
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 paź 2011, 13:59
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie sześcienne

Post autor: filozof »

Rozwiązałem nie wiem czy dobrze. Mógłby ktoś sprawdzić, jeśli źle to pomóc? :)

\(x^3-4x^2-8x+32=0
x^2 \cdot (x-4)-8 \cdot (x-4)=0
(x-4) \cdot (x^2-8)=0
x=4 ..... x^2=8 ....x= +- \sqrt{8}\)


:) Pozdrawiam !
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Rozwiązane poprawnie,tylko niezbyt poprawny końcowy zapis

\((x-4)(x^2-8)=0\\ x-4=0\ \ \ \vee \ \ \ x^2-8=0\\ x=4\ \ \ \vee \ \ \ x=2 \sqrt{2} \ \ \ \vee \ \ \ x=-2 \sqrt{2}\)
filozof
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 paź 2011, 13:59
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: filozof »

Dziękuję :) Tak też myślałem, coś mi nie było tak.
ODPOWIEDZ