Równania i niewymierność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariusz54
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 195
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:18
Podziękowania: 224 razy
Płeć:

Równania i niewymierność

Post autor: mariusz54 »

zad.1
Rozwiąż równanie:
a) 2(3x-7)-(6-x)=4(-x+6)
b) 12-2(x-1)^2=4(x-2)-(x-3)*(2x-5)
zad.2
Usuń niewymierność \(\frac{4+ \sqrt{5} }{ \sqrt{5} -2}\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

2.
\(\frac{4+ \sqrt{5} }{ \sqrt{5} -2} \cdot \frac{\sqrt{5} +2}{\sqrt{5} +2} = \frac{4 sqrt5+8+5+2 sqrt5 }{5-4}=6 sqrt5 +13\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

1.
b)
\(12-2(x-1)^2=4(x-2)-(x-3) \cdot (2x-5)\\12-2(x^2-2x+1)=4x-8-(2x^2-5x-6x+15)\\12-2x^2+4x-2=4x-8 -2x^2+11x-15\\33=11x\\x=3\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

1.
a)
\(2(3x-7)-(6-x)=4(-x+6)\\6x-14-6+x=-4x+24\\11x=44\\x=4\)
ODPOWIEDZ