Ad 1.
Stosunek dwóch liczb wynosi \(\frac{3}{8}\) . Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 17, a drugą zmniejszymu o 2 razy to ich stosunek wyniesie \(\frac{8}{5}\). Znajdź te liczby . Proszę o odpowiedź )))
Układ równań zad. tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\{\frac{x}{y}= \frac{3}{8}\;\;\; \Rightarrow \;\;\;8x=3y\\ \frac{x+17}{ \frac{1}{2}y }= \frac{8}{5}\)
\(\{x= \frac{3}{8}y\\
\frac{ \frac{3}{8}y+17 }{ \frac{1}{2}y }= \frac{8}{5}\)
\(\{x= \frac{3}{8}y\\
4y= \frac{15}{8}y+85\)
\(\frac{17}{8}y=85\\
y=85 \cdot \frac{8}{17}=40\)
\(x= \frac{3}{8} \cdot 40=15\)
\(\{x= \frac{3}{8}y\\
\frac{ \frac{3}{8}y+17 }{ \frac{1}{2}y }= \frac{8}{5}\)
\(\{x= \frac{3}{8}y\\
4y= \frac{15}{8}y+85\)
\(\frac{17}{8}y=85\\
y=85 \cdot \frac{8}{17}=40\)
\(x= \frac{3}{8} \cdot 40=15\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.