Zad.1
W liczbie dwucyfrowej cyfra dziwsiatek jest o 5 większa od cyfry jednośći. Jeżeli przestawimy w niej cyfry, to nowa liczba będzie miała o 45 mniejsza od początkowej. Co to za liczba ?? Proszę o rozwiazanie tego zadania
Zad. tekstowe Ukł. Równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: Zad. tekstowe Ukł. Równań
\(x\) - cyfra dziesiątek
\(y\) - cyfra jedności
\(\begin{cases} x=y+5 \\ 10x+y=10y+x+45\end{cases} \\
10y+50+y=10y+y+5+45 \\
0=0\)
Układ równań nieoznaczony. Każda taka para liczb spełnia tę własność. Żeby cyfra dziesiątek była o 5 większa od cyfry jedności, może być:
\(61 \\ 72 \\ 83 \\ 94\)
Zauważmy, że
\(61-16=45 \\
72-27=45 \\
83-38=45 \\
94-49=45\)
Tak więc istnieją 4 takie liczby.
\(y\) - cyfra jedności
\(\begin{cases} x=y+5 \\ 10x+y=10y+x+45\end{cases} \\
10y+50+y=10y+y+5+45 \\
0=0\)
Układ równań nieoznaczony. Każda taka para liczb spełnia tę własność. Żeby cyfra dziesiątek była o 5 większa od cyfry jedności, może być:
\(61 \\ 72 \\ 83 \\ 94\)
Zauważmy, że
\(61-16=45 \\
72-27=45 \\
83-38=45 \\
94-49=45\)
Tak więc istnieją 4 takie liczby.