Egz. próbny nr 2 gimn. kl 3 - "Mat. w Nas" str. 200, z. 11

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marbu1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 gru 2011, 21:53
Płeć:

Egz. próbny nr 2 gimn. kl 3 - "Mat. w Nas" str. 200, z. 11

Post autor: marbu1 »

Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania otreści:" Obszar nieużytków rolnych o powierzchni 3 ha podzielono na dzialki o powierzchni 5 a i 7 a. Liczba mniejszych działek stanowi 60% liczby działek większych. Ile wiekszych działek uzyskano w wyniku podziału?Serdecznie dziękuję za pomoc.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(3ha=300a\)

x- ilość działek po 7a
60%x=0,6x - ilość działek po 5a

\(7x+5\cdot0,6x=300\\10x=300\\x=30\\0,6\cdot30=18\)

Uzyskano 30 większych działek
marbu1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 gru 2011, 21:53
Płeć:

Post autor: marbu1 »

Witam,
wielkie dzięki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ