rozwiąż równanie i nierówność liniową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

rozwiąż równanie i nierówność liniową

Post autor: martaa »

\(2(x+3)-(x+2)=5\)

\(\frac{x+1}{2}+ \frac{2x+3}{5} > 2\)

będę wdzięczna za rozwiązanie
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(2(x+3)-(x+2)=5\\2x+6-x-2=5\\x+4=5\\x=1\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{x+1}{2}+\frac{2x+3}{5}>2\ /\cdot10\\5(x+1)+2(2x+3)>20\\5x+5+4x+6>20\\9x>9\\x>1\)
ODPOWIEDZ