wartość bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

wartość bezwzględna

Post autor: martaa »

Będę wdzięczna za rozwiązanie tego zadania: Rozwiąż równanie i wartość bezwzględną

I 3x+2 I=7
I 2x-1 I \(\le\)5
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna

Post autor: Lbubsazob »

\(|3x+2|=7 \\
3x+2=7 \vee 3x+2=-7 \\
3x=5 \vee 3x=-9 \\
x=\frac{5}{3} \vee x=-3\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: wartość bezwzględna

Post autor: Lbubsazob »

\(|2x-1|\le 5 \\
2x-1 \le 5 \wedge 2x-1 \ge -5 \\
2x\le 6 \wedge 2x\ge -4 \\
x\le 3 \wedge x\ge -2 \\
x\in \left\langle -2,3\right\rangle\)
ODPOWIEDZ