\(\frac{1,5}{x}\)=\(\frac{3x^2-6}{2x(x+1)}\)- \(\frac{3}{2x+2}\)
zrobiłam to w ten sposób, że mianowniki sprowadziałam do wspólnej postaci tzn, 2x(x+1) i 2x+2 , później pomnożyłam 1,5 razy wyzej wspomniany mianownik a licznik razy x i nie wiem co dalej, czy ma być z \Delta i wyciągnąc x1 i x2 czy jak ? nie wiem czy w ogóle dobrze to zrobiłam do tego momentu
rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(\frac{1,5}{x} =\frac{3x^2-6}{2x(x+1)}-\frac{3}{2x+2}
D: \ x\in R - \left\{ -1,0 \right\}
\frac{1,5\cdot 2(x+1)}{2x(x+1)}=\frac{3x^2-6}{2x(x+1)}-\frac{3x}{2x(x+1)}
\frac{3x+3}{2x(x+1)}=\frac{3x^2-6-3x}{2x(x+1)}
3x+3=3x^2-6-3x
3x^2-6x-9=0
x^2-2x-3=0
\Delta=4+12=16
x_1=\frac{2-4}{2} =-1 \ \not \in D
x_2=\frac{2+4}{2}=3\)
D: \ x\in R - \left\{ -1,0 \right\}
\frac{1,5\cdot 2(x+1)}{2x(x+1)}=\frac{3x^2-6}{2x(x+1)}-\frac{3x}{2x(x+1)}
\frac{3x+3}{2x(x+1)}=\frac{3x^2-6-3x}{2x(x+1)}
3x+3=3x^2-6-3x
3x^2-6x-9=0
x^2-2x-3=0
\Delta=4+12=16
x_1=\frac{2-4}{2} =-1 \ \not \in D
x_2=\frac{2+4}{2}=3\)