rozwiązać nierówność: \(|x-3|< x+3\) metodą graficzną.
Jak to zrobić
graficzne rozwiązanie nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj wykresy funkcji:
\(f(x)=|x-3|\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;g(x)=x+3\)
Ustal argumenty x,dla których wykres funkcji f jest poniżej wykresu funkcji g.
Funkcja f jest załamana w miejscu zerowym x=3
Funkcja g to typowa liniowa.
Punkt przecięcia to (0;3) i na prawo od tego punktu f jest poniżej g.
\(x\in (0;+ \infty )\)
\(f(x)=|x-3|\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;g(x)=x+3\)
Ustal argumenty x,dla których wykres funkcji f jest poniżej wykresu funkcji g.
Funkcja f jest załamana w miejscu zerowym x=3
Funkcja g to typowa liniowa.
Punkt przecięcia to (0;3) i na prawo od tego punktu f jest poniżej g.
\(x\in (0;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.