iloczyn liczb całkowitych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kmilka96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2011, 19:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

iloczyn liczb całkowitych

Post autor: kmilka96 »

Symbol 25! oznacza iloczyn wszystkich liczb całkowitych od 1 do 25. jezeli obliczamy jego faktyczna wartość to ile zer bedzie na koncu tej liczby? nie wiem o co chodzi, jest na to jakiś wzór O_o, prosze o pomoc! :?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(25!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot ... \cdot 25\)
wśród tych czynników jest 5 podzielnych przez 5 i 12 podzielnych prze 2.
No to jest 5 podzielnych przez 10.
Zatem ta liczba ma na końcu 5 zer
kmilka96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 09 lis 2011, 19:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: kmilka96 »

ooo dzięki ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(25!=15511210043330985984000000\)

jest 6 zer
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamil13151 »

xxx :D
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 18:38 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: radagast »

kamil13151 pisze:
radagast pisze:\(25!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot ... \cdot 25\)
wśród tych czynników jest 5 podzielnych przez 5 i 12 podzielnych prze 2.
No to jest 5 podzielnych przez 10.
Zatem ta liczba ma na końcu 5 zer
Zapomniałeś, że iloczyn \(2 \cdot 3 \cdot 2\) to też 10.
W systemie dziesiętnym to 12 :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ale faktycznie zagapiłam się. W 25 są aż dwie piątki. Razem 6 :)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: kamil13151 »

radagast pisze:
kamil13151 pisze:
radagast pisze:\(25!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot ... \cdot 25\)
wśród tych czynników jest 5 podzielnych przez 5 i 12 podzielnych prze 2.
No to jest 5 podzielnych przez 10.
Zatem ta liczba ma na końcu 5 zer
Zapomniałeś, że iloczyn \(2 \cdot 3 \cdot 2\) to też 10.
W systemie dziesiętnym to 12 :D
O chrystee, ale wtopa :twisted: :twisted: :cry: :lol:
ODPOWIEDZ