Funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Funkcja

Post autor: mati55 »

Wyznacz wzór funkcji liniowej f , wiedząc, że f(-1) = 2 oraz f(x+2) - f(x) = 4 .
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(f(x)=ax+b\)

\(f(-1)=-a+b\\-a+b=2\)

\(f(x+2)-f(x)=a(x+2)+b-ax-b=ax+2a+b-ax-b=2a=4\)

\(\{-a+b=2\\2a=4\)

\(a=2\\-2+b=2\\b=4\)

\(f(x)=2x+4\)
ODPOWIEDZ