1.Podane liczby zapisz w notacji wykładniczej:
5240000
0,00096
1050000000000
0,000000000000072
2.Oblicz 31% liczby 80.
3.Znajdź liczbę, jeśli 122% tej liczby wynosi 15,24.
4. Oblicz, jakim procentem liczby 86 jest liczba 21.
5 .Cena pewnych akcji wynosiła 220 zł. Pewnego dnia cena ta zmalała o 10%, a następnie wzrosła o 10%. Wyznacz obecną cenę akcji.
Re: Kilka zadań ułamki.obliczenia.procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: Kilka zadań ułamki.obliczenia.procenty
Zad. 1
\(5240000 =5,24 \cdot 10^6 \\
0,00096=9,6 \cdot 10^{-4} \\
1050000000000=10,5 \cdot 10^{11} \\
0,000000000000072=7,2 \cdot 10^{-14}\)
\(5240000 =5,24 \cdot 10^6 \\
0,00096=9,6 \cdot 10^{-4} \\
1050000000000=10,5 \cdot 10^{11} \\
0,000000000000072=7,2 \cdot 10^{-14}\)
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Re: Kilka zadań ułamki.obliczenia.procenty
Zad. 2
\(80 \cdot 31%=80 \cdot 0,31=24,8\)
Zad. 3
\(122%x=15,24 \\
1,22x=15,24 \\
x= \frac{15,24}{1,22}\approx 12,49\)
Zad. 4
\(86-100% \\
21-x% \\
x= \frac{21 \cdot 100}{86}\approx 24,41%\)
\(80 \cdot 31%=80 \cdot 0,31=24,8\)
Zad. 3
\(122%x=15,24 \\
1,22x=15,24 \\
x= \frac{15,24}{1,22}\approx 12,49\)
Zad. 4
\(86-100% \\
21-x% \\
x= \frac{21 \cdot 100}{86}\approx 24,41%\)