Wyznaczanie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
azazzel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:59
Podziękowania: 3 razy

Wyznaczanie wzoru

Post autor: azazzel »

Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu obliczamy ze wzoru P= 2ab + 2ah + 2 bh gdzie a,b,h są długościami krawędzi prostopadłościanu Wyznacz z podanego wzoru :
a) h
b) a
Prosze o pomoc
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(2ah+2bh=P-2ab\\h(2a+2b)=P-2ab\\h=\frac{P-2ab}{2a+2b}\)

b)
\(2ab+2ah=P-2bh\\a(2b+2h)=P=2bh\\a=\frac{P-2bh}{2b+2h}\)
ODPOWIEDZ