Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piter1422
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:10

Nierówność

Post autor: piter1422 »

Wykaż że dla dowolnych \(a \in R^+\) i \(b \in R^+\)zachodzi nierówność:

\(\frac{2}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} } \le sqrt{ab}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{2}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b} } \le sqrt{ab} \Leftrightarrow
\frac{2ab}{ a+b } \le sqrt{ab}\)

obie strony śą dodatnie zatem można podnieść do kwadratu:
\(\frac{4ab}{a^2+2ab+b^2} \le 1 \Leftrightarrow
4ab \le a^2+2ab+b^2 \Leftrightarrow
a^2-2ab+b^2 \ge 0 \Leftrightarrow
(a-b)^2 \ge 0\)
ODPOWIEDZ