2.Klient planuje uzyskać w banku kredyt , który zamierza spłacić po 4 latach.Kredyt w banku A jest oprocentowany 12%
w skali roku,a odsetki są dopisywane do długu co pół roku. Natomiast bank B ma oprocentowanie roczne 11% z roczną kapitalizacją odsetek, a przy zwrocie kredytu pobiera prowizję w wysokości 4% kwoty udzielonego kredytu.Oceń która oferta jest korzystniejsza.
matematyka-zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: matematyka-zadanie z treścią
Bank A:
\((1+\frac{12%}{2})^{4*2}=(1+0,06)^8=1,5938\)
Bank B:
\((1+11%)^4+4%=1,5580\)
Zatem oferta banku B jest korzystniejsza
\((1+\frac{12%}{2})^{4*2}=(1+0,06)^8=1,5938\)
Bank B:
\((1+11%)^4+4%=1,5580\)
Zatem oferta banku B jest korzystniejsza