1.
\(\begin{cases} 12x+15y=8 \\ 16x+9y=7 \end{cases}\)
2.
\(\begin{cases} -8x+2y=13 \\ 3x-y=6 \end{cases}\)
rozwiąz układ rownań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(\begin{cases} 12x+15y=8 \\ 16x+9y=7 \ | \ \cdot \ (- \frac{3}{4}) \end{cases} \ \Rightarrow \begin{cases} 12x+15y=8 \\ -12x-\frac{27}{4}y =-\frac{21}{4} \end{cases} \ \Rightarrow \ 12x -12x +15y -\frac{27}{4}y =8-\frac{21}{4} \ \Rightarrow \\ \Rightarrow \ \frac{33}{4}y =\frac{11}{4} \ \Rightarrow \ y=\frac{1}{3}\)
\(12x+15y=8 \ \wedge \ y=\frac{1}{3} \ \Rightarrow \ 12x+15\cdot \frac{1}{3} =8 \ \Rightarrow \ 12x =3 \ \Rightarrow \ x =\frac{1}{4}\)
odp: \(\ \begin{cases} x =\frac{1}{4} \\ y=\frac{1}{3} \end{cases}\)
\(\begin{cases} 12x+15y=8 \\ 16x+9y=7 \ | \ \cdot \ (- \frac{3}{4}) \end{cases} \ \Rightarrow \begin{cases} 12x+15y=8 \\ -12x-\frac{27}{4}y =-\frac{21}{4} \end{cases} \ \Rightarrow \ 12x -12x +15y -\frac{27}{4}y =8-\frac{21}{4} \ \Rightarrow \\ \Rightarrow \ \frac{33}{4}y =\frac{11}{4} \ \Rightarrow \ y=\frac{1}{3}\)
\(12x+15y=8 \ \wedge \ y=\frac{1}{3} \ \Rightarrow \ 12x+15\cdot \frac{1}{3} =8 \ \Rightarrow \ 12x =3 \ \Rightarrow \ x =\frac{1}{4}\)
odp: \(\ \begin{cases} x =\frac{1}{4} \\ y=\frac{1}{3} \end{cases}\)