Niewimierność w mianowniku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Niewimierność w mianowniku

Post autor: ewelka-6 »

\(\frac{3- \sqrt{2} }{4-3 \sqrt{2} }\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\frac{3-\sqrt{2}}{4-3\sqrt{2}}*\frac{4+3\sqrt{2}}{4+3\sqrt{2}}= \frac{(3- \sqrt{2} )(4+3 \sqrt{2} }{16-9*2}= \frac{12+9 \sqrt{2} -4 \sqrt{2}-6 }{-2}=-3- \frac{5 \sqrt{2} }{2}\)
ODPOWIEDZ