Wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: ewelka-6 »

\(( \sqrt{2}-3)^2\)

\((3+2 \sqrt{2})^2\)

\((3x-4y+2)^2\)

\((x-3)^3\)
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

\(2-6 \sqrt{2}+9\)

\(9+12 \sqrt{2}+4\)

\(9x^2-16y2+4-24xy-12x+16\)

\(x^3-6x^2+27+9\)
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Pierwsze OK,

w drugim na końcu 8,

w trzecim \(9x^2+16y^2+4-24xy+12x-16y\)

w czwartym \(x^3-9x^2+27x-27\).
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Wszystkie podane wyrażenia mają "wzory skróconego mnożenia", a gdy nie chce wyjść ze wzoru, to zawsze można zastosować podstawową metodę, czyli mnożenie każdego wyrazu w jednym nawiasie, z każdym z drugiego ( gdy podnosimy do kwadratu mamy dwa takie same nawiasy).

Szczególną uwagę trzeba chyba zwrócić na znaki, czyli patrzenie kiedy mnożymy plus z minusem, a kiedy np. dwa minusy.
escher
ODPOWIEDZ