Witam! Dzisiaj pisałem poprawe z I sem. oczywiście się wykułem, ale nie sie na 4 nie spodziewałem czegoś takiego otóż spotkały mnie takie zadania:
1) \(\frac{1}{2}* \frac{(-6)+(-0,25)^-^1 }{\sqrt{6} + 1} + {1\choose6 }^-^2\)
2) Ile trzeba wpłacić na lokatę czy coś o oprocentowaniu 12%, żeby po roku otrzymać 600zł odetek.
3) Był jakiś skomplikowany układ równań, gdzie nie wiadomo co wychodziło.
Proszę o pomoc! Kochana pani powiedziała, że jeszcze raz napisze z tego samego, ale tego nie pojmuję!
Wyrażenia Algebraiczne, Zadanie Tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- alexx17
- Fachowiec
- Posty: 2084
- Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękowania: 38 razy
- Otrzymane podziękowania: 937 razy
- Płeć:
Re: Wyrażenia Algebraiczne, Zadanie Tekstowe
\(\frac{1}{2} \cdot \frac{(-6)+(-0,25)^{-1} }{\sqrt{6} + 1} + {1\choose6 }^{-2}\) Na pewno o to chodziło?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, 16:46 przez alexx17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Posty: 620
- Rejestracja: 17 kwie 2011, 20:18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 283 razy
- Płeć:
1.
\(\frac{1}{2} \frac{-6-4}{\sqrt6+1}+\frac{1}{{6\choose 1}^2}\)
\(\frac{-5}{\sqrt6+1}+\frac{1}{36}\)
\({6\choose 1}=\frac{6!}{(6-1)!\cdot 1!}=6\)
\(\frac{1}{36}-\frac{5}{\sqrt6+1}\cdot \frac{\sqrt6-1}{\sqrt6-1}\)
\(\frac{1}{36}-\frac{5(\sqrt6-1)}{5}\)
\(\frac{1}{36}-\sqrt6+1\)
\(\frac{37}{36}-\sqrt6\)
Na wszelki wypadek sprawdź.
\(\frac{1}{2} \frac{-6-4}{\sqrt6+1}+\frac{1}{{6\choose 1}^2}\)
\(\frac{-5}{\sqrt6+1}+\frac{1}{36}\)
\({6\choose 1}=\frac{6!}{(6-1)!\cdot 1!}=6\)
\(\frac{1}{36}-\frac{5}{\sqrt6+1}\cdot \frac{\sqrt6-1}{\sqrt6-1}\)
\(\frac{1}{36}-\frac{5(\sqrt6-1)}{5}\)
\(\frac{1}{36}-\sqrt6+1\)
\(\frac{37}{36}-\sqrt6\)
Na wszelki wypadek sprawdź.