równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emilka27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 maja 2011, 22:41

równania

Post autor: emilka27 »

Na parkingu stoją 184 samochody marek Nissan, Mercedes i Volvo. Wiadomo, że Mercedesów jest o 8 mniej niż Volvo, a Nissanów 2 razy więcej niż Volvo. Ile Mercedesów stoi na parkingu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

x - Mercedesy
x+8 - Volvo
2(x+8) - Nissan

\(x+x+8+2(x+8)=184
4x+24=184
4x=160
x=40\)


odp: na parkingu stoi 40 mercedesów
ODPOWIEDZ