Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Rozwiąż równanie

Post autor: naatttaa »

11.d Rozwiąż podane równianie.
x+5/4 - 2x+1 / 8 = 0,5 (2 -x)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(x+\frac 5 4 - 2x + \frac 1 8 = 0.5(2 - x) \ / \cdot 8 \\
8x + 10 - 16x + 1 = 4(2-x) \\
-8x + 11 = 8 - 4x \\
-4x = -3 \ / : \ (-4) \\
x = \frac 3 4\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Nie wiem czy przypadkiem to równanie nie jest postaci:
\(\frac{x+5}{4}-\frac{2x+1}{8}=0,5 (2 -x)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(\frac{x+5}{4}-\frac{2x+1}{8}=0,5 (2 -x) \ /\cdot 8 \\
2x + 10 - 2x - 1 = 4(2-x) \\
9 = 4(2-x) \\
9 = 8 - 4x \\
4x = -1 \ /:4\\
x = -\frac 1 4\)
ODPOWIEDZ