Równanie do rozwiązania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Równanie do rozwiązania

Post autor: naatttaa »

Zad.6 c
Polecenie: Sprawdź ,czy liczba -6 spełnia to równanie.
4(y-6)-3y=2(y-9)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

4(y - 6) - 3y=2(y - 9)
podstawiamy y = -6
4((-6) - 6) - 3 * (-6) = 2((-6) - 9)
4*(-12) + 18 = 2 * (-15)
-48 + 18 = -30
-30 = -30

odp. liczba -6 spełnia podane równanie
ODPOWIEDZ