Równania i Nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Równania i Nierówności

Post autor: naatttaa »

Zad.2
Zapisz odpowiednie równania
a)Marek zebrał m kg makulatury , Jola o 3 kg więcej , a Ela 3 razy więcej niż Marek . Razem zebrali 28 kg makulatury.
b)W skarbonce jest x pięćdziesięciogroszówek , o 10 wiecej dwudziestogroszówek, razem 14 , 60.
c)W ciągu 3 dni wędrowiec przeszedł x kilometrów . Pierwszego dnia przeszedł jedną czwartą trasy, drugiego dnia o 6 km więcej , a trzeciego dnia o 10 km więcej niż drugiego.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

a)
Marek + Jola + Ela = 28
m + (m + 3) + 3*m = 28

b)
(ilosc 50gr) * 0.50 + (ilosc 20gr) * 0.20 = 14.60
x * 0.50 + (x + 10) * 0.20 = 14.60

c)
(Pierwszy dzień) + Drugi + Trzeci = x
\(\frac 1 4 x + (\frac 1 4 x + 6) + (\frac 1 4 x + 6 + 10) = x\)
ODPOWIEDZ