Ile jest 2złotówek a ile 5złotówek?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pefutbol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2011, 22:48

Ile jest 2złotówek a ile 5złotówek?

Post autor: pefutbol »

Mam 149zł w tym same 2złotówki i...
5złotówki. Ile ich jest 2 i 5 złotówek jeśli mam 40 monet. Odpowiedź 17 x 2zł i 23 x 5zł, ale jak to obliczyć nie znając odpowiedzi?
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

x- ilośc 2 zlotówek
y - ilosc 5 zlotówek
\(\left\{\begin{matrix}
2x+5y=149 & \\
x+y=40 &
\end{matrix}\right.\)
tamarind17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 31 sty 2011, 18:07
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: tamarind17 »

x - ilość 2 złotówek
y - ilość 5 złotówek
\(\begin{cases} x + y = 40 /*(-2)
2x + 5y = 149\end{cases}

\begin{cases} -2x - 2y = -80
2x + 5y = 149
\end{cases}\)

teraz dodać równania
\(3y = 69
y = 23

x = 40 - y = 17\)
pefutbol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2011, 22:48

Post autor: pefutbol »

dzięki, chyba cię ozłocę.
ODPOWIEDZ