Jak to rozwiązać ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Jak to rozwiązać ?

Post autor: mati55 »

x+2y=5
3x+y=5

To w układzie równań
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Z jednego wyznaczasz x bądz y i podstawiasz do drugiego równania. Spróbuj to rozwiązać.
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mati55 »

Wyznaczam x z 1

x=5-2y
Podst za x do 2
3(5-2y) +y = 5
15-6y+y= 5
-5y = -10
y=2 To się zgadza z tym zadaniem z roztworów, ale...jak ja to mam tam zapisac ?

x=5-2 *2
x= 1
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mati55 »

Bo irena mi zapisała

x+2y=5
3x+y-5

I od razu

x=1
y=2
mati55
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 14 lut 2011, 08:27
Lokalizacja: Krakow
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mati55 »

Pomoże ktoś ? czy co ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

i do pierwszego równania wstawiasz za y liczbę 2. Masz wtedy równanie:
x+4=5, czyli x=1.
I masz rozwiązanie:
\(\begin{cases}x=1\\y=2 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ