Witam potrzebuje odpowiedzi do tego zadania ;/
Po zamieszaniu 40% roztworu kwasu siarkowego z 60% roztworem Kwasu siarkowego i 5 kilogramami wody otrzymano roztwór 20%. Gdyby zamiast 5 kilogramów wody dodano 5 kilogramów roztworu 80% tego kwasu to otrzymano by roztwór 70%. Ile zmieszano kilogramów roztworu 40% a, ile 60%?
Proszę rozpisac to łopatologicznie ;/
Roztwory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(x\) - ilość 40% roztworu kwasu siarkowego
\(y\) - ilość 60% roztworu kwasu siarkowego
\(0,40x\) - ilość siarki x kg w roztworu 40%
\(0,60y\) - ilość siarki w y kg roztworu 60%
\(0,40x+0,60y\) - ilość siarki w I mieszaninie
\(0,20(x+y+5)\) - ilość siarki w I mieszaninie
\(0,40x+0,60y+0,80 \cdot 5\) - ilość siarki w II mieszaninie
\(0,70(x+y+5)\) - ilość siarki w II mieszaninie
\(\{0,40x+0,60y=0,20(x+y+5)\\ 0,40x+0,60y+0,80 \cdot 5=0,70(x+y+5)\)
\(y\) - ilość 60% roztworu kwasu siarkowego
\(0,40x\) - ilość siarki x kg w roztworu 40%
\(0,60y\) - ilość siarki w y kg roztworu 60%
\(0,40x+0,60y\) - ilość siarki w I mieszaninie
\(0,20(x+y+5)\) - ilość siarki w I mieszaninie
\(0,40x+0,60y+0,80 \cdot 5\) - ilość siarki w II mieszaninie
\(0,70(x+y+5)\) - ilość siarki w II mieszaninie
\(\{0,40x+0,60y=0,20(x+y+5)\\ 0,40x+0,60y+0,80 \cdot 5=0,70(x+y+5)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.