Zadania - równania, obliczenia, alkohole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alexchik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2009, 23:01

Zadania - równania, obliczenia, alkohole

Post autor: alexchik »

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Muszę je koniecznie zrobić na poniedziałek.


1. Miedź reaguje z siarką w stosunku wagowym 2:1 tworząc siarczek miedzi (II). Oblicz masę substratów potrzebną do otrzymania 48g siarczku miedzi (II).

2. W wyniku łączenia tlenu z 48g magnezu otrzymano 80g tlenku magnezu. W jakim stosunku wagowym łączy się magnez z tlenem ?

3. Dlaczego diament uważany jest za jeden z najtwardszych minerałów, a grafit wykorzystujemy jako wkład w ołówkach ?

4. Dlaczego spalanie węgla jest reakcją syntezy, a spalanie gazu w kuchenkach nie jest reakcją syntezy ? Znajdź inne przykłady reakcji spalania, z których jedne są, a inne nie są reakcjami syntezy.

5. Ułóż równania reakcji na podstawie opisu doświadczenia:
Na łyżeczce do spala ogrzewano blaszkę z ołowiu. Po chwili blaszka przemieniła się w ciecz, która stopniowo pokrywała się z żółtym nalotem. Po pewnym czasie pozostał tylko żółty proszek. Gdy zawartość łyżeczki ostygła, wówczas proszek wymieszano z węglem aktywnym i ponownie ogrzano. Pojawiły się srebrzyste kuleczki.

6. W postaci \(\frac{A}{Z}\)E zapisz dane dla atomu, którego liczba masowa jest równa iloczynowi liczby protonów w atomie \(\frac{9}{4}\)Be i liczby neutronów w atomie \(\frac{12}{6}\)C, a liczba neutronów jest równa ilorazwi liczby nukleonów w atomie \(\frac{84}{36}\)Kr przez liczbę neutronów w atomie \(\frac{14}{7}\)N.

7. Zaprojektuj doświadczenie pozwalające rozróżnić następujące substancje: etan, tlen i acetylen. Podaj obserwacje i równania zachodzących reakcji chemicznych.

8. Opisz tok postępowania umożliwiającego rozróżnienie następujących gazów: metanu, wodoru i etylenu. Podaj obserwacje i równania zachodzących reakcji chemicznych.


Z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
alexchik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2009, 23:01

Post autor: alexchik »

Nikt mi nie może pomóc ? :(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
x-ilość siarki
2x-ilość miedzi
x+2x=48
3x=48
x=16
2x=2*16=32
32g miedzi i 16 gramy siarki

2.
48-ilość magnezu
80-ilość tlenku magnezu
80-48=32-ilość tlenu
48:32=3:2

Może tu ci pomogą z resztą zadań:
http://www.chemicalforum.eu/
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ