równania i nierówności [zadanie tesktowe] NUmer 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

równania i nierówności [zadanie tesktowe] NUmer 3

Post autor: naatttaa »

Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach 6 cm i 5 cm . Jaką wysokość powinien mieć ten prostopadłościan , aby pole jego powierzchni całkowitej było równe 280 cm kwadratowych ?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a=6
b=5
c-wysokość
\(P=2(ab+ac+bc)\\
2(5\cdot 6+6c+5c)=280\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

30+11c=140
11c=110
c=10cm
ODPOWIEDZ