Zadanie z równań i nIerównoścI _2_

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Zadanie z równań i nIerównoścI _2_

Post autor: naatttaa »

W trapezie o polu 18 cm kwadratowych wysokość jest równa 3 cm , a jedna z podstaw jest o 5 cm krótsza od drugiej podstawy . Oblicz długość podstaw tego trapezu.

Kompletnie nie wiem o co chodzi .
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x-krótsza postawa
x+5-dłuższa podstawa
\(P=\frac{(x+x+5)\cdot h}{2}\\
\frac{(x+x+5)\cdot3}{2}=18\\
3(2x+5)=36\\
2x+5=12\\
2x=7\\
x=3,5\)


x+5=3,5+5=8,5
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a - długość dłuższej podstawy trapezu
a-5 - długość krótszej podstawy trapezu
stosując wzór na pole trapuzu otrzymujesz równanie

((a+a-5)/2 )*3 = 18
odp. a=8,5 i b=a-5=3,5
naatttaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2009, 19:49

Post autor: naatttaa »

Ej jak ci wyszło te 3, 5 . bo 8,5 wiem .
ODPOWIEDZ