rozwiąż układy równań:

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

rozwiąż układy równań:

Post autor: martaa »

(w klamrze) x/2-y/4=2
x-1+Y-1/3=6





dzięki:)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\begin{cases}\frac{x}{2}-\frac{y}{4}=2\\x-1+\frac{y-1}{3}=6\end{cases}\\\begin{cases}2x-y=8\\3x-3+y-1=18\end{cases}\begin{cases}y=2x-8\\3x-3+y-1=18\end{cases}\\3x-4+2x-8=18\\5x=30\\x=6\\\begin{cases}x=6\\y=4\end{cases}\)
ODPOWIEDZ