Układy równań w zadaniach tekstowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kot508
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 21 lut 2011, 22:45
Płeć:

Układy równań w zadaniach tekstowych

Post autor: kot508 »

Zad.1. śliwki są 0 10% tańsze od brzoskwin.Dwa kg śliwek i 1 kg brzoskwiń kosztuja 14 zł. Znajdz ceny za 1 kg obu rodzajów owoców.

Zad.2. Suma licznika i mianownika ułamka wynosi5. Jeśli licznik zwiększymy o 4 a mianownik zwiększymy 2 razy to wartośc ułamka wyniesie . Jaki to ułamek?

Zad.3. Dwa kręgi sa styczne zewnętrznie, a odległość ich srodków wynosi 13. Oblicz obwody tych okręgów, wiedząc że różnica długości promieni wynosi 5.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
s-cena 1 kg śliwek
b-cena 1 kg brzoskwiń
\(\{s=0,9b\\2s+b=14\)
\(2 \cdot 0,9b+b=14\\
1,8b+b=14\\
2,8b=14\\
b= \frac{14}{2,8}= \frac{140}{28}=5\\
s=0,9 \cdot 5=4,5\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.2
Nie podajesz pełnej treści.
Zad.3
\(\{R+r=13\\R-r=5\)
\(\{R=5+r\\5+r+r=13\)
\(2r=8\;\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\;r=4\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\;2 \pi r=8 \pi \\
R=5+r=5+4=9\;\;\;\; \Rightarrow \;\;\;\;2 \pi R=18 \pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Monia96
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2011, 18:59
Płeć:

Post autor: Monia96 »

2. x-licznik
y-mianownik
x+y=5
x+4/2y=tu wpisz to co pominęłaś z treści ;)
ODPOWIEDZ