Cena wiśni i czereśni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kot508
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 21 lut 2011, 22:45
Płeć:

Cena wiśni i czereśni

Post autor: kot508 »

4 kg wiśni kosztuja tyle samo co 3 kg czereśni. Znajdz ceny jednostkowe wiedząc że za 2 kg czereśni i 1 kg wiśni należy zapłacic 11 zł.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\{4w=3c\\2c+w=11\)
\(\{w=11-2c\\4(11-2c)=3c\)
\(44-8c=3c\\
11c=44\\
c=4\\
w=11-2 \cdot 4=3\)

c-cena czereśni , w -cena wiśni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ