Potrzebuję odpowiedzi na te trzy zadania proszę cię o rozwiązanie bo ja no cóż nie czaje matmy ... z góry dzięki
1.Kasia jest o 4 lata starsza od kingi .Za 5 lat będą razem miały 58lat .Ile ma obecnie każda z dziewcząt ?
2.W ogrodzie pana Tomasza rosną tulipany .Białych i żółtych jest łącznie 400,żółtych i czerwonych-300,a białych i czerwonych -440.Ile tulipanów każdego koloru rośnie w ogrodzie p.Tomasza ?
3.Z miejscowości A i B wyruszyli naprzeciw sobie, z różną prędkością dwaj piechurzy .Po spotkaniu jeden z nich musiał iść do celu jeszcze 16 godzin , a drugi - 9 godzin .Ile czasu potrzebował każdy z piechurów na przebycie całej drogi?
Układy równań - zadania z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
Zad 1
x - wiek Kasi
y - wiek Kingi
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ x + 5 + y + 5 = 58\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ y + 4+ 5 + y + 5 = 58\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ 2y = 44\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = 22 +4 \\ y = 22\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = 26 \\ y = 22\end{cases}\)
x - wiek Kasi
y - wiek Kingi
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ x + 5 + y + 5 = 58\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ y + 4+ 5 + y + 5 = 58\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = y +4 \\ 2y = 44\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = 22 +4 \\ y = 22\end{cases}\)
\(\begin{cases} \\ x = 26 \\ y = 22\end{cases}\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 69
- Rejestracja: 02 lut 2010, 16:17
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Zad 3.
\(V_1\)-prędkość A
\(V_2\)-prędkość B
t-czas do spotkania (dla A i B ten sam)
\(s_1\)-droga pokonana przez A do punktu spotkania
\(s_2\)-droga pokonana przez B do punktu spotkania
A od punktu spotkania musi pokonać pozostałą drogę czyli \(s_2\)
B od punktu spotkania musi pokonać pozostałą drogę czyli \(s_1\)
\(s_1=V_1*t
s_2=V_2*t\)
\(\begin{cases}16*V_1=s_2
9*V_2=s_1\end{cases}\)
Odp. t=12
\(V_1\)-prędkość A
\(V_2\)-prędkość B
t-czas do spotkania (dla A i B ten sam)
\(s_1\)-droga pokonana przez A do punktu spotkania
\(s_2\)-droga pokonana przez B do punktu spotkania
A od punktu spotkania musi pokonać pozostałą drogę czyli \(s_2\)
B od punktu spotkania musi pokonać pozostałą drogę czyli \(s_1\)
\(s_1=V_1*t
s_2=V_2*t\)
\(\begin{cases}16*V_1=s_2
9*V_2=s_1\end{cases}\)
Odp. t=12