Układy równań zadanie z motorówką xD

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Agataa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 lis 2010, 17:07
Płeć:

Układy równań zadanie z motorówką xD

Post autor: Agataa »

Motorówka , płynąc z prądem rzeki,porusza się z predkością 25km/h.Jeśli płynie pod prąd ,to jej prędkość wynosi 15km/h.Jaka jest prędkość własna motorówki ,a jaka prędkość rzeki? :?: :?: :?:
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x-prędkość własna motorówki
p-prędkość prądu rzecznego
\(\{x+p=25\\x-p=15\)
\(x=20
p=5\)

Jeśli motorówka płynie z prądem,to prędkości się sumują,a jeśli płynie pod prąd to się odejmują.
Odp.
Prędkość własna motorówki =20 km/h , a prądu rzeki 5 km/h.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ