Mam problem z następującym zadaniem:
Udowodnij, że jeśli:
\(0 \le a \le 1
0 \le b \le 1\)
to:
\((a+b+1)^2 \ge 4(a^{1997}+b^{1997})\)
Doszedłem do tego:
\(0 \le a \le 1 \Rightarrow 1 \ge a \ge a^2 \ge a^{1997}
0 \le b \le 1 \Rightarrow 1 \ge b \ge b^2 \ge b^{1997}
(a+b+1)^2=a^2+b^2+1+2a+2b+2ab=(a^2+2a+1)+(2b^2+2ab)
4(a^{1997}+b^{1997})=4a^{1997}+4b^{1997}=(a^{1997}+2a^{1997}+a^{1997})+(2b^{1997}+2b^{1997})
(a^2+2a+1)+(2b^2+2ab) \ge (a^{1997}+2a^{1997}+a^{1997})+(2b^{1997}+2b^{1997})\)
I teraz mogę udowodnić, że każdy składnik lewej strony nierówności jest większy/równy odpowiednikowi z prawej z wyjątkiem:
\(2ab\ i\ 2b^{1997}\)
Proszę pomóżcie!
Udowodnij, że jeśli... to...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 sty 2011, 12:46
- Lokalizacja: Warszawa/Pruszków/Stara Wieś
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Udowodnij, że jeśli... to...
\(\cdot\)Nie rozumiesz co to jest lokalne maksimum? Lokalnie ty jesteś najgłupszy. Jak wyjdziesz to nie będziesz!
\(\cdot\)A teraz zadanie fabularne...
\(\cdot\)Ja to lubię wybrać taki wariant, żeby się mi paskudnie liczyło...
\(\cdot\)Tak właśnie nie nalezy rozwiązywać tego zadania.
\(\cdot\)Tylko Chuck Norris doliczył do nieskończoności. Dwa razy nawet chyba.
\(\cdot\)A teraz zadanie fabularne...
\(\cdot\)Ja to lubię wybrać taki wariant, żeby się mi paskudnie liczyło...
\(\cdot\)Tak właśnie nie nalezy rozwiązywać tego zadania.
\(\cdot\)Tylko Chuck Norris doliczył do nieskończoności. Dwa razy nawet chyba.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Słusznie zauważyłeś, że \(a \ge a^{1997}\) i \(b \ge b^{1997}\)
stąd \(a+b \ge a^{1997}+ b^{1997}\)
oraz \(4(a+b) \ge 4(a^{1997}+ b^{1997})\)
teraz zauważmy, że \((a+b+1)^2=(a+b)^2+2(a+b)+1 \ge 4(a+b)\) (ta ostatnia nierówność może nie jest natychmiastowa, ale po chwili zastanowienia ... ok. Jeśli nie, daj znać,to uzupełnię lukę)
A ponieważ już wiemy ,że \(4(a+b) \ge4(a^{1997}+ b^{1997})\) mamy co chcieliśmy
stąd \(a+b \ge a^{1997}+ b^{1997}\)
oraz \(4(a+b) \ge 4(a^{1997}+ b^{1997})\)
teraz zauważmy, że \((a+b+1)^2=(a+b)^2+2(a+b)+1 \ge 4(a+b)\) (ta ostatnia nierówność może nie jest natychmiastowa, ale po chwili zastanowienia ... ok. Jeśli nie, daj znać,to uzupełnię lukę)
A ponieważ już wiemy ,że \(4(a+b) \ge4(a^{1997}+ b^{1997})\) mamy co chcieliśmy
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 30 sty 2011, 12:46
- Lokalizacja: Warszawa/Pruszków/Stara Wieś
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Dziękuję!!!
Rzeczywiście był problem z tą nie równością
Ale na szczęście po rozpisaniu znikł!
Rzeczywiście był problem z tą nie równością
Ale na szczęście po rozpisaniu znikł!
\(\cdot\)Nie rozumiesz co to jest lokalne maksimum? Lokalnie ty jesteś najgłupszy. Jak wyjdziesz to nie będziesz!
\(\cdot\)A teraz zadanie fabularne...
\(\cdot\)Ja to lubię wybrać taki wariant, żeby się mi paskudnie liczyło...
\(\cdot\)Tak właśnie nie nalezy rozwiązywać tego zadania.
\(\cdot\)Tylko Chuck Norris doliczył do nieskończoności. Dwa razy nawet chyba.
\(\cdot\)A teraz zadanie fabularne...
\(\cdot\)Ja to lubię wybrać taki wariant, żeby się mi paskudnie liczyło...
\(\cdot\)Tak właśnie nie nalezy rozwiązywać tego zadania.
\(\cdot\)Tylko Chuck Norris doliczył do nieskończoności. Dwa razy nawet chyba.