Wielkości wprost i odwrotnie proporcjonalne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sebask08
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, 19:35
Płeć:

Wielkości wprost i odwrotnie proporcjonalne

Post autor: sebask08 »

Liczbę 140 podzel na dwa składniki w stosunku 3 1/3 : 2 1/2
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}x+y=140\\ \frac{x}{y}= \frac{ \frac{10}{3} }{ \frac{5}{2} }= \frac{4}{3} \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ y= \frac{3}{4} x \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \begin{cases}x=80\\y=60 \end{cases}\)
sebask08
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, 19:35
Płeć:

Post autor: sebask08 »

wielkie dzięki ;*
ODPOWIEDZ