Ułóż i rozwiąż odpowiednie układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anusia007xD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2009, 10:12

Ułóż i rozwiąż odpowiednie układy równań

Post autor: anusia007xD »

ułóż i rozwiąż odpowiednie układy równań:
a) jeżeli do liczby u dodamy 1% liczby v, to otrzymamy 12. Jeżeli do liczby u odejmiemy 1% liczby v, to otrzymamy 8.
b) po odjęciu 50% liczby s od liczby t, otrzymamy liczbę o 20 mniejszą od liczby s. Po zwiększeniu liczby t to o 5% otrzymamy 150% liczby s.
c) Liczba x stanowi 62, 5% liczby y. Gdybyśmy liczbę x zwiększyli o 20%, otrzymywalibyśmy liczbę o 40 mniejszą od y.

pomocy :(
perfect_mess
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35

Post autor: perfect_mess »

a) x+0.01v=12
x-0.01v=8

2x=20
x=10
0.01v=12-x
0.01v=2
v=200

b) t-0,5s=s-20
1,05t=1,5s

t-1,5s=-20
1,05t-1,5s=0

-t+1,5s=20
1,5t-1,5s=0

0,5t=20
t=40
-40+1,5s=20
1,5s=60
s=40
t=s=40

c) x=0,625y
1,2x=y-40

1,2*0,625y-y=-40
0,75y-y=-40
0,25y=40
y=160
x=0.625*160=100
ODPOWIEDZ