Zadania Tekstowe.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jola20
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 20 sty 2011, 17:00
Płeć:

Zadania Tekstowe.

Post autor: jola20 »

Woda królewska jest bardzo silnie żrącą substancją rozpuszczającą nawet metale szlachetne . Powstaje przez zmieszanie kwasu solnego i kwasu azotowego w stosunku 3:1 .Ile kwasu solnego ,a ile kwasu azotowego jest w 20 litrach wody królewskiej .

Odp. 15 l solnego
5 l azotowego

Mają byc układ wszystkie równania itp. żebym zrozumiała :)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość kwasu azotowego
3x- ilość kwasu solnego
\(x+3x=20\\4x=20\\x=5\\3x=15\)

15l kwasu solnego i 5l kwasu azotowego
ODPOWIEDZ