Klamrą połączone.! Obojętnie jaka metoda albo podstawiania albo przeciwnych współczynników
\(\{\frac{x+1}{y+1}= \frac{1}{3}\\ \frac{x-1}{y-1}= \frac{1}{4}\)
Ma wyjść 5/17
Układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wymnóż proporcję "na krzyż"
Dostaniesz układ równań,który rozwiążesz dowolną metodą.
\(\{\frac{x+1}{y+1}= \frac{1}{3}\\ \frac{x-1}{y-1}= \frac{1}{4}\)
\(\{3x+3=y+1\\4x-4=y-1\)
\(\{x=5\\y=17\)
Możesz rozwiązać układ metodą podstawiania,ale też możesz dodawać stronami,jeśli potrafisz
doprowadzić do przeciwnych współczynników.
Dostaniesz układ równań,który rozwiążesz dowolną metodą.
\(\{\frac{x+1}{y+1}= \frac{1}{3}\\ \frac{x-1}{y-1}= \frac{1}{4}\)
\(\{3x+3=y+1\\4x-4=y-1\)
\(\{x=5\\y=17\)
Możesz rozwiązać układ metodą podstawiania,ale też możesz dodawać stronami,jeśli potrafisz
doprowadzić do przeciwnych współczynników.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.